Depasirea limitelor cu ajutorul Inteligentei in Productie…

Economia ca sistem se afla intr-un proces de schimbare si industriile sunt puse in situatia de a se adapta…De exemplu, in prezent, industria farmaceutica este supusa unei presiuni de schimbare structurala, care va modifica, intr-un final, rolurile departamentelor de productie in interprinderi…

Pe langa cerintele de calitate si siguranta a produselor, accentul se va muta in viitor pe eficientizarea si diminuarea costurilor de productie, dar, in acelasi timp, departamentele din companii vor trebui sa se adapteze la cerintele clientilor, la nevoile lor. Mai mult decat atat, capacitatea de reactie va fi in stransa corelatie cu adaptarea productiei la cererea pietei, iar acest echilibru va juca un rol esential.

Toate obstacolele care pot sta in calea acestor obiective pot fi depasite cu ajutorul INTELIGENTEI in PRODUCTIE (Production Intelligence). Acest concept a aparut in contextul unei multitudini de idei si metode, pe care le pune in relatie si contureaza un cadru pentru o structura tehnica informationala flexibila si integrata, care sa sprijine constant procesele care au loc intr-o companie, atat din punct de vedere al punerii in aplicare , cat si din punct de vedere operational.

In anii care urmeaza, industria farmaceutica va trebui sa se schimbe radical, pentru a se putea adapta la factori precum reformele in sanatate, modificarile demografice, introducerea medicamentelor personalizate si dezvoltarea noilor sisteme informatice. In trecut, atentia industriei din zona farma se concentra pe  calitate si siguranta, nu neaparat pe eficienta si costurile productiei. Desi apar constant tehnologii mai usor de utilizat, succesul lor intarzie sa apara. De ce? Pentru ca e nevoie de o schimbare. Utilizarea sistemelor informatice mai adaptate domeniului productiei, precum Manufacturing Execution System (MES), sprijina cresterea productiei.

Dezvoltarea si producerea medicamentelor individuale va modifica structura inteprinderilor din industria farmaceutica si lanturile de aprovizionare. Mai mult, studiile arata ca factorul determinant pentru obtinerea succesului in bransa va fi capacitatea de optimizare a lanturilor de aprovizionare. Concret, companiile vor trebui sa prelucreze si sa livreze rapid comenzile si sa produca in loturi mici, adaptandu-se astfel la noul comportament al consumatorilor.

Daca pana in prezent productia din industria farmaceutica a fost mai mult sub presiunea costurilor, nu a flexibilitatii, fapt ce a impins la maxim gradul de automatizare, acum este in primul rand de flexibilitate. In noile conditii de piata, centrul de interes trebuie sa se mute pe angajati, cu experienta si cunostintele lor, pentru a utiliza optim potentialul uman.

Presiunea costurilor mai poate fi combatuta si prin implementarea sistemelor informatice mai adaptate nevoilor de productie, in special a sistemelor MES (Manufacturing Execution Systems), menite sa sprjine procesele de productie din inteprinderi si sa acopere golurile dintre sistemele informatice de planificare a afacerii si sistemele de automatizare.

Neconcordanta dintre sistemele informatice si programele de calculator reprezinta un alt defect al sistemelor MES introduse in trecut. Notiunea de Inteligenta in Productie vizeaza nu doar analiza indicatorilor de performanta, ci si rezolvarea problemelor de software care apar.  Conceptul de Inteligenta in Productie cuprinde constructia unui management comercial de proces unitar, dezvoltarea sistemului ierarhic, cu indicatori de performanta, precum si stabilirea unui flux de lucru pentru un management eficient si pentru imbunatatirea continua a proceselor.

Totodata, Inteligenta in Productie mai presupune stabilirea unui sistem de analiza pentru generarea unor noi informatii din datele corelate, care sa contureze noi forme de realizare a proceselor, realizarea unei structuri IT flexibile si integrate si sprijinirea unei atitudini deschise la schimbarea conducerii.

fx

 Prof. Dr. Ing. Manfred Estler
Jeannette Ewen

Reutligen University

Leave a comment